Jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami? Poradí Země na talíři

   

Už počtvrté zavítá do Olomouce festival dokumentárních filmů o jídle – Země na talíři. Upozorní, že zajistit do budoucna dostatek potravin nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat již nyní.

Festival se koná v olomoucké Pevnosti poznání. Návštěvníci se mohou 22. října 2019 těšit na projekce, diskuse, poradenství, soutěže i workshopy.

   

Jednou z nejdůležitějších výzev současnosti je zajištění dostatku kvalitních potravin na globální úrovni. Chronickou podvýživou trpí osm set milionů lidí, přičemž tento počet se neustále zvyšuje. Světová populace roste a podle odhadů bude už v roce 2050 žít na Zemi více než 10 miliard lidí. Přitom ubývá přírodních zdrojů a mění se klima.

Letošní festivalové motto „Chceme si svou budoucnost vyžrat, nebo na ni raději vyzrát?“ proto podle profesora Jaroslava Doležela, koordinátora programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a vědeckého ředitele Centra regionu Haná, odkazuje na to, že je nejvyšší čas zlepšit systém produkce i distribuce potravin:

„Nedostatek základních potravin může mít velmi závažné důsledky zahrnující rychlý růst cen a inflaci, politickou nestabilitu, válečné konflikty a migrace. Tyto problémy bezprostředně ovlivňují také obyvatele vyspělých zemí, a proto je i v jejich zájmu situaci řešit.“

   

Film o pesticidech a diskuse s významným českým vědcem

Přehlídka nabídne projekci filmu Koloběh jedů, jehož tvůrci ukazují, jak se někde zakázané a jinde hojně používané pesticidy dostávají do půdy na celé planetě. Například v USA se některé pesticidy nesmí kvůli nebezpečným dopadům na životní prostředí a zdraví lidí používat. Přesto je tato země jejich významným producentem, zásobujícím těmito chemikáliemi zbytek světa.

Pesticidy cirkulují planetou a v podobě reziduí se v importovaných potravinách vracejí zpět do země původu. Na pouti po Indii, Mexiku, Argentině, Bhútánu a Spojených státech odkrývá film šokující praktiky chemického průmyslu.

Pro projekci snímku bude následovat diskuse s významným českým vědcem doc. Jakubem Hofmanem z výzkumného centra RECETOX na Masarykově univerzitě, který je současně vedoucím pracoviště Půdní environmentální chemie a toxikologie. Jakub Hofman se dlouhodobě věnuje problematice znečištění půdy a jeho dopadům na půdní organismy.

   

   

Přednáška k zamyšlení, rady a workshopy pro praxi

„Pokud to s dodržením Pařížské dohody, která má omezit emise skleníkových plynů, myslíme vážně, musíme změnit způsob našeho uvažování a změnit naše chování. Začít můžeme sami u sebe.“ I o tom bude mluvit Ondřej Plachý, organizátor olomouckého Veggie Festu, na přednášce „Jaká je cena živočišné stravy na talíři?“

Cukrářka Eduarda Krázelová bude na praktickém workshopu „Sladkosti z přebytků: food waste v praxi“ předvádět, jak zpracovat a využít odřezky z dortů. Zájemce naučí vyrábět chutné a sladké kuličky, takzvané cake pops.

Barbora Genser a Veronika Miklíková ukážou, že kravské mléko lze nahradit lahodnými a zdravými rostlinnými mléky a že si je lze snadno a levně připravit doma. Viktorie Tenzerová zase poradí, jak sestavit osobní plán udržitelného rozvoje, tedy jak lépe šetřit životní prostředí a vyhnout se zbytečnému plýtvání.

Součástí festivalu budou i výstavy Cena kakaa a Udržitelný svět pro každého. Návštěvníci si také zasoutěží o hezké dárky a ochutnají veganské pokrmy.

   

Celý program akce najdete na facebookové stránce festivalu.

   

Olomouckou část festivalu Země na talíři pořádají organizace Na mysli, Ústav experimentální botaniky AV ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Pevnost poznání a studentský spolek Udržitelný Palacký.

   

Kdy: úterý 22. října 2019, 16:00–22:00

Kde: Pevnost poznání, areál Korunní pevnůstky, 17. listopadu 7, Olomouc

   

Text: Radoslava Kvasničková, úpravy Jan Kolář

Foto: Radoslava Kvasničková