Jak vylepšit chipsy?

list bramboru ze skleníku ÚEB29. dubna 2010: Reportérku televizního pořadu Prizma zaujal projekt doktora Navrátila, jehož cílem jsou lepší bramborové lupínky. Jak toho chce náš vědec dosáhnout?

O projektu jsme už psali v rubrice Nápady a inovace. Stručně řečeno, při skladování se v bramborách hromadí určité druhy cukrů. Ty způsobují, že lupínky při smažení tmavnou. Ovšem podle průzkumů trhu dávají lidé přednost světlým chipsům. Doktor Navrátil se proto snaží chytrými metodami genového inženýrství snížit obsah cukrů v hlízách. Podrobnosti si přečtěte v tomto článku.

Příspěvek o zajímavém výzkumu vysílala Česká televize 24. dubna 2010 ve vědecko-technickém magazínu Prizma. Reportérka Tereza Pultarová neinformovala jen o zlepšování populární – i když nezdravé – pochoutky. Ptala se také, jaké jsou přínosy a eventuální rizika genetických modifikací u brambor. Zjistila, že podle expertů u této plodiny jasně převažují výhody. Reportáž si můžete přehrát na webu ČT24.

Foto: list bramboru ze skleníku ÚEB