Miniaturní citrus

plody kumquatu (Citrus japonica)Fascinující rostliny, díl 42.

Co je to za ovoce? Že by zvláštní odrůda miniaturních protáhlých pomerančů? Kdepak – na fotografii vidíte kumquat, jeden z méně obvyklých citrusů.

Jeho plody se většinou jedí syrové, a to i se slupkou. Slupka je sladká, dužnina kyselá. Ideální je rozkousat celý plod (pochopitelně kromě semen) a vychutnat si zvláštní, trochu kořenitou sladkokyselou kombinaci.

Kumquaty lze také zpracovávat na zavařeniny nebo džemy. Na řeckém ostrově Korfu, kde je pěstování kumquatů velmi rozšířené, se z nich vyrábí vynikající likér.

Pomeranče, citróny a podobné citrusové ovoce patří do rodu Citrus. Kumquaty botanici oddělovali do blízce příbuzného rodu Fortunella.

Jenže výzkumy DNA v poslední době ukazují, že by bylo rozumnější je umístit přímo do rodu Citrus. Třeba Flora of China (Květena Číny) z roku 2008 už považuje všechny kumquaty za jediný druh, pojmenovaný Citrus japonica.

Evoluce citrusů je vůbec zajímavá a spletitá. Vědci se v ní teprve začínají pořádně orientovat, hlavně díky analýzám genetické informace v DNA.

Mimo jiné zjistili, že mezi běžně pěstovanými citrusy jsou jen tři „poctivé“ botanické druhy – pomelo, cedrát a mandarinka. Ostatní jsou mezidruhoví kříženci. Například pomeranč vznikl pravděpodobně zkřížením pomela s mandarinkou.
 


Seriálem Fascinující rostliny chceme oslavit Den fascinace rostlinami a zároveň připomenout 50 let od založení Ústavu experimentální botaniky.

Logo Dne fascinace rostlinami 201250 let od založení Ústavu experimentální botaniky