Poklad z Ostrovů koření

Nerozvitá poupata a květy hřebíčkovce vonného (Syzygium aromaticum)Fascinující rostliny, díl 48.

Hřebíček je koření nezaměnitelného tvaru. Dělá čest svému jménu, protože opravdu vypadá jako malé hřebíky. Jde o sušená květní poupata tropického stromu hřebíčkovce vonného (Syzygium aromaticum). Poupata se sbírají v době, kdy mají kalich protažený do 1,5–2 cm dlouhé trubky a ještě nerozvinuté korunní lístky (ty tvoří kulovitou „hlavičku hřebíku“).

Hřebíčkovec vonný původně rostl pouze na Molukách. Moluky jsou souostroví v Indonésii, mezi ostrovem Sulawesi (Celebes) na západě a Novou Guineou na východě. V minulosti si vysloužily název Ostrovy koření, protože už od starověku zásobovaly svět především hřebíčkem a muškátovým oříškem.

Do středověké Evropy se koření z Moluk dostávalo prostřednictvím arabských obchodníků. Na počátku novověku, v době zámořských plaveb a objevů, začaly evropské státy soupeřit o ovládnutí souostroví i celého výnosného byznysu s kořením.

Kontroly nad Molukami se zmocnili nejdřív Portugalci a později po dlouhých bojích Nizozemci. Ti se velmi tvrdě snažili udržet monopol na pěstování hřebíčku, který přinášel obrovské zisky. Uvádí se, že v Británii během 17. a 18. století odpovídala cena hřebíčku jeho váze ve zlatě.

Nakonec se ovšem nizozemský monopol zhroutil. Britům i Francouzům se podařilo propašovat semena a sazenice do svých vlastních kolonií, kde začali molucké koření pěstovat ve velkém.

Jak je vidět, hřebíček ovlivňoval běh světových dějin. Dnes už jeho voňavá poupata naštěstí nemusíme vyvažovat zlatem. Můžeme si proto dovolit je například přidávat do vína – společně se skořicí. Ve středoevropské zimě se tak zahřejeme kvalitním svařákem.
 
 

Foto: Nerozvitá poupata a květy hřebíčkovce vonného. Snímek Iva Kolářová.
 


Seriálem Fascinující rostliny chceme oslavit Den fascinace rostlinami a zároveň připomenout 50 let od založení Ústavu experimentální botaniky.

Logo Dne fascinace rostlinami 201250 let od založení Ústavu experimentální botaniky