Šlechtění: věda propojená s podnikáním

Rozela, odrůda jabloně odolná proti strupovitosti. Vyšlechtěna v Ústavu experimentální botaniky AV ČR.1. července 2011: Jak se šlechtí jabloně odolné proti chorobám? A jak prorazit s novou odrůdou na světovém trhu? O tom mluvil inženýr Radek Černý na pražském Science Café. Celou akci natáčel Český rozhlas Leonardo.

Inženýr Černý pracuje v týmu doktora Jaroslava Tupého. Ten se v našem ústavu zabývá šlechtěním jabloní odolných proti nebezpečné chorobě – strupovitosti.

Odrůdy z Ústavu experimentální botaniky si oblíbili pěstitelé v mnoha zemích. Ročně se prodají statisíce stromků těchto jabloní. Naši vědci přitom stále vytvářejí nové, ještě lepší odrůdy.

Šlechtitelé musí být vynikající vědci, ale musí mít také podnikatelského ducha. Jinak by se jim nepodařilo obstát v globální konkurenci šlechtitelských firem. Proto máme radost, že tým doktora Tupého je úspěšný jak vědecky, tak v byznysu.

Inženýr Černý byl 14. června hostem Science Café, což je projekt neformálních setkávání vědců s veřejností. Záznam jeho vyprávění i následné diskuze vysílal Český rozhlas Leonardo. Premiéra byla 25. června v rámci cyklu Víkendová univerzita. Pořad si můžete přehrát z rozhlasového archívu (úvodní článek na webu, 1. část pořadu, 2. část).

Foto: Rozela, odrůda jabloně vyšlechtěná v Ústavu experimentální botaniky AV ČR