Zdravé potraviny – seminář pro veřejnost

   

Co vlastně jsou zdravé potraviny? Kterých látek obsažených v jídle se máme obávat, a které naopak prospívají našemu zdraví? O tom se bude diskutovat 7. prosince 2017 v sídle Akademie věd ČR.

Seminář je určený všem, kdo se zajímají o kvalitu potravin. Pořádá ho výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, jehož koordinátorem je profesor Jaroslav Doležel z olomouckého pracoviště našeho ústavu.

   

Cílem akce je informovat veřejnost, které potraviny jsou přínosné pro zdraví a na co si dávat pozor při jejich výběru. Přednášky by podle profesora Doležela měly uvést na pravou míru některé dezinformace:

„V současné době se lidé často dostávají k jednostranným informacím a mnohdy jim chybí komplexní pohled na danou problematiku. To se může týkat například biopotravin nebo zbytečných obav z některých přídatných látek v potravinách.“

„Často není jednoduché dopátrat se věrohodných informací. Proto chceme účastníkům semináře nabídnout vědecky ověřená a srozumitelně podaná fakta. Pokud bude zájem, nebráníme se v budoucnosti ani vytvoření platformy, jež by umožnila pokračování odborné diskuze o této problematice.“

   

Na semináři vystoupí významní čeští odborníci, například profesorka Eva Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické, která bude mluvit o prospěšných i škodlivých látkách v potravinách nebo o analýzách a kontaminacích potravin. Docent Jiří Mlček z Univerzity Tomáše Bati objasní, jaké minoritní druhy ovoce mohou obohatit náš jídelníček.

Inženýr Martin Hutař ze společnosti Pro-Bio se zaměří na biopotraviny, profesor Tomáš Komprda z Mendelovy univerzity rozebere přínos funkčních potravin a magistra Martina Daňková z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice vysvětlí, jak vnímá kvalitu potravin či optimální složení stravy nutriční terapeutka.

   

Romanesco je odrůda brukve zelné. Pro její zvláštní vzhled se této zelenině občas přezdívá „fraktální květák“. Zdroj Wikimedia Commons, autor Martin King, úpravy Jan Kolář, licence CC BY 2.0.

   

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 se dosud věnoval akcím zaměřeným spíše na zajištění dostatku potravin do budoucna, a to v podmínkách měnícího se klimatu a rostoucí populace. Tento seminář otevírá podle profesora Doležela novou kapitolu ve fungování programu, protože zásadní je podle něj i kvalita potravin:

„Na semináři se budeme komplexně věnovat zdravým potravinám – jak z pohledu chemika, tak dietologa. Často si neuvědomujeme, že většina naší stravy pochází z poměrně malého počtu rostlinných druhů, což kontrastuje s tím, jak se živili naši předkové, kteří měli v tomto ohledu mnohem pestřejší jídelníček.“

„Ve snaze zajistit lidstvu plnohodnotnější, vyváženější a bohatší stravu proto věnujeme pozornost i dalším plodinám. To je důvod, proč jsme do semináře zařadili přednášky o funkčních a netradičních potravinách,“ dodává.

   

Kvalita potravin hraje významnou roli ve výživě lidí. Zhruba třetina obyvatel planety trpí takzvaným skrytým hladem, což je příjem „prázdných kalorií“ bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků. Tento fenomén ohrožuje nejenom chudé země, ale i Evropu.

Důležitou otázkou je také bezpečnost potravin – tedy zda potraviny obsahují látky vyvolávající alergie či kontaminující životní prostředí nebo zda jsou v nich přítomny škodlivé organismy, například plísně.

Profesor Jaroslav Doležel považuje téma zdravých potravin za velmi aktuální, neboť se dotýká každého z nás: „Je jasné, že se stravou většiny populace není všechno v pořádku, protože přibývá lidí, kteří trpí obezitou, civilizačními chorobami, alergiemi a podobně. Problematika zdravé výživy proto nabývá na významu a my musíme začít hledat odpověď na otázku, co vlastně jsou zdravé potraviny.“

   

Seminář Zdravé potraviny se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince 2017 od 9:30 do 14:00 hodin v budově Akademie věd ČR (Národní 3, Praha 1) v sále číslo 206. Akce je zdarma, registrace není nutná.

Případné dotazy zájemců zodpoví paní Radka Kvasničková (e-mail kvasnickova@ueb.cas.cz, telefon 585 238 701).

   

Text: Radka Kvasničková, úpravy Jan Kolář