Genom hrachu v televizi, rozhlase i na internetu

   

Hrách se stal další plodinou s přečteným genomem, tedy kompletní dědičnou informací. Tento vědecký úspěch zaujal mnoho českých médií. Jistě i proto, že se na něm podíleli naši biologové z Olomouce.

   

Čtení hrachového genomu trvalo mezinárodnímu vědeckému konsorciu šest let. O jeho úspěšné zvládnutí se výrazně zasloužili odborníci z Centra strukturní a funkční genomiky rostlin.

To je jedním ze dvou olomouckých pracovišť našeho ústavu a zároveň je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

   

Hrách můžeme označit za opomíjenou superpotravinu našich předků. Má výborné nutriční vlastnosti, hlavně vysoký obsah bílkovin.

V českých zemích se pěstuje od pradávna, dnes je však dosti opomíjen. Zemědělci totiž dávají přednost finančně zajímavějším plodinám.

Olomoučtí vědci proto doufají, že díky rozluštění genomu bude možné vyšlechtit výnosnější a odolnější odrůdy hrachu. Pak se snad tato plodina na našich polích více rozšíří.

   

Profesor Jaroslav Doležel, vedoucí Centra strukturní a funkční genomiky rostlin, u průtokového cytometru. Tento přístroj se při výzkumu používal pro třídění chromozomů. Foto Miroslav Bednařík.

   

Zpráva o přečtení DNA hrachu vzbudila velký zájem médií. Z uveřejněných článků a reportáží vybíráme:

2. 9. 2019: Česká televize, hlavní zpravodajský pořad Události

2. 9. 2019: web ČT24

2. 9. 2019: ČeskéNoviny.cz

3. 9. 2019: Olomoucký deník

3. 9. 2019: SCIENCEmag.cz

4. 9. 2019: Český rozhlas Olomouc

4. 9. 2019: iDNES.cz

4. 9. 2019: web Radia Impuls

4. 9. 2019: Přerovský a hranický deník

4. 9. 2019: VědaVýzkum.cz

5. 9. 2019: MF Dnes

5. 9. 2019: Lidovky.cz

8. 9. 2019: Česká televize, stanice ČT24, pořad Věda 24

CzechIndustry.cz

časopis Týden

   

Ilustrační foto: kvetoucí hrách setý. Zdroj Wikimedia Commons, autor AnRo0002, úpravy Jan Kolář, volné dílo / Public Domain.