Akční enzymy 2 – medvědožravé ovoce

   

Čerstvá šťáva z některých rostlin obsahuje enzymy zvané proteázy, které odbourávají bílkoviny. Což se projevuje třeba tím, že požírají gumové medvídky.

   

Proteázy „štípou“ molekuly bílkovin na menší části nebo je rozkládají až na jejich základní stavební jednotky – aminokyseliny.

Tyto enzymy najdeme v zažívacím traktu živočichů a člověka, protože jsou nezbytné pro trávení bílkovin. V rostlinné říši se s nimi setkáme u masožravek, které lapají hmyz.

Velké množství proteáz je ale i v některých druzích ovoce nebo zeleniny. Jejich role je tady zatím trochu nejasná. Vypadá to, že rostlině nejspíš pomáhají bojovat s hmyzími býložravci.

Aktivitu proteáz si můžeme dobře ukázat na želatině. To je v podstatě směs bílkovin vyráběná nejčastěji zpracováním vepřových a hovězích kůží, kostí nebo šlach.

   

Vhodné pro: předškoláky, mladší i starší školní děti, studenty středních škol, dospělé. Menší děti pouze s asistencí dospělých!

Obtížnost: nízká

Náklady: střední, zhruba 100–200 Kč

   

Návod na pokus si můžete stáhnout jako soubor ve formátu DOC nebo PDF.

   

Vzhled medvídků z našeho experimentu po 5 hodinách pobytu v různých vzorcích.
Horní řada zleva: suchý (kontrola), šťáva z ananasu, kiwi a zázvoru.
Dolní řada zleva: vodovodní voda, šťáva z pomeranče a žlutého melounu. Foto Jan Kolář.