Matoke: zranitelná pochoutka

prodej škrobových banánů na trhu v hlavním městě Ugandy, Kampale

Rostlina pro únor 2009

Myslíte si, že banány jsou jen ovoce? Omyl – pro půl miliardy lidí představují základní potravinu. A jejich pěstitelé potřebují pomoc vědců.

V Ugandě, odkud je náš snímek, znamená slovo matoke jak banán, tak jídlo. Uganďanům poskytují banány polovinu denního příjmu kalorií. Zde i v dalších zemích se konzumují hlavně plody škrobových odrůd. Sladké banány, jaké známe z našich obchodů, tvoří jen šestinu světové produkce. Pro mnoho států je však jejich export důležitým zdrojem příjmů.

Banánovník je bohužel plodina náchylná k chorobám, především houbovým. Komerční plantáže se proti nim brání chemickými postřiky, malí farmáři ovšem na tyto drahé přípravky nemají peníze.

Řešením by mohlo být vyšlechtění banánovníků odolných proti chorobám. Jenže pěstované odrůdy (kultivary) nevytvářejí semena, takže běžné šlechtitelské postupy lze u nich použít jen omezeně. Alternativou je vytvořit nové kultivary z předchůdců dnešních odrůd – planých druhů, které semena mají, a tudíž je můžeme křížit. Problém je, že přesně neznáme původ současných kultivarů, tedy jejich „rodiče“.

Přispět k jejich odhalení se snažíme v Laboratoři molekulární cytogenetiky a cytometrie, kde analyzujeme dědičnou informaci (genom) banánovníku. Náš tým také jako první na světě zjistil, že genom této rostliny je poměrně malý, asi šestkrát menší než lidský. Nyní se v rámci mezinárodního konsorcia podílíme na čtení genetické informace banánovníku. Její rozluštění umožní plně využít moderní biologické metody pro šlechtění odolných odrůd.

Foto: Marie Doleželová a Jaroslav Doležel

Další zajímavé fotografie a informace najdete ve fotogalerii.