Vítejte na stránkách pro veřejnost a novináře

Myslíte si, že moderní věda je příliš složitá a nepochopitelná? A že její objevy nemají žádné praktické využití? Pak jste tady správně. Zde vás totiž vyvedeme z omylu.

V této sekci vám ukážeme, čím je náš výzkum zajímavý i užitečný. Zprávy jsou stručné, srozumitelné, ověřené – prostě věda z první ruky, přímo od profesionálů.

Pokud jste novinář(ka) a některé téma vás zaujme, kontaktujte pro další informace Mgr. Jana Koláře, Ph.D. (kolar@ueb.cas.cz), Ing. Radoslavu Kvasničkovou (kvasnickova@ueb.cas.cz, za výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin), nebo rovnou příslušné vědce.

Máte-li zájem o akce pro veřejnost, školní skupiny nebo pedagogy, spojte se s Mgr. Markétou Fílovou (filova@ueb.cas.cz).

Na této stránce přinášíme odkazy na nejnovější příspěvky z celé sekce Pro veřejnost a novináře. Mnohem více jich najdete v jednotlivých rubrikách.

Poslední novinky z Ústavu experimentální botaniky

18.9.2021

Poslední dobou se namísto mouky z klasické pšenice seté (Triticum aestivum) užívají občas i různé alternativy, například mouka z pšenice špaldy (Triticum spelta) nebo ze žita setého (Secale cereale). Z botanického pohledu patří všechny zmiňované druhy obilovin do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Jenže existují i obdobně používané plody rostlin z dalších čeledí…

16.9.2021

Doktor Miroslav Kvasnica se stal letošním držitelem Medaile Kenji Moriho, kterou odborná společnost The Isoprenoid Society uděluje mladým vědcům za mimořádné úspěchy ve výzkumu přírodních látek.

14.9.2021

Detailní fungování molekulárního komplexu klíčového pro růst buněk popsali odborníci z našeho ústavu ve spolupráci s kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a dalších institucí.

14.9.2021

Dvanáctého srpna 2021 zemřel ve věku 87 let dlouholetý pracovník našeho ústavu docent Jiří Luštinec. K rozvoji české rostlinné biologie přispěl svou vědeckou i organizační prací.

21.8.2021

O tom, že rostliny zpravidla provozují fotosyntézu, při níž vyrábějí cukry, asi víte. Jenže existují i výjimky, které si cukry opatřují jinak. Například tak, že je „ukradnou“ svým hostitelům…

5.8.2021

Kolonizace souše rostlinami patří k nejpůsobivějším příběhům evoluce. Mezinárodní tým, jehož součástí byli biologové z našeho ústavu, teď popsal, jak tento proces probíhal na genetické úrovni.

Syndicate content