Jedlý kaktus plodící pichlavé ovoce

Opuncie, zvaná také nopál (rod Opuntia) patří mezi kaktusy a je typická tělem, rozděleným na jednotlivé články. Pochází z Ameriky, kde můžeme nalézt několik set druhů. S jejím pěstováním se začalo v Mexiku, odkud byla dovezena do mnoha zemí celého světa. V Evropě se s ní můžeme setkat ve Středomoří – naše obrázky byly pořízeny na jižní Krétě. 

Nejčastěji pěstovaným druhem je Opuntia ficus-indica, od níž je známa také beztrnná forma. Jedlé jsou ale plody většiny druhů opuncie, je však nutné zbavit plod trnů, protože ty by mohly konzumentovi po zapíchnutí do rtů značně znepříjemnit chuťový zážitek. Plody bohaté na vitamín C, vápník, hořčík a mangan se dají konzumovat buď syrové, nebo se dají použít v kuchyni (hl. v Mexiku), pro přípravu džemů a krajově specifických likérů (např. mexické colonche, sicilské ficodi nebo maltská bajtra).

A nejen to, mladé části stonku se dají použít jako zelenina. Kromě toho je i u nás docela populární nopálová mouka, která se získává namletím usušeného stonku – mouka je nutričně zajímavá, protože obsahuje značné množství vlákniny, většinu aminokyselin (včetně sedmi pro člověka esenciálních) a značné množství vitamínů. V neposlední řadě se vysazuje opuncie jako protierozní rostlina a v našich zeměpisných šířkách může být pěstována jako pokojová rostlina.