Čajot, lufa, kiwano

Tři exotické plodiny z čeledi tykvovitých - kiwano, lufa a čajotFascinující rostliny, díl 7.

Lidé dokázali zdomácnit obdivuhodný počet rostlin. Některé plodiny jsou pro nás Středoevropany hodně exotické. I takové však můžeme občas potkat v českých obchodech. Jako třeba trojici, kterou vám teď představíme.

Čajot, lufa a kiwano se pěstují v tropech a subtropech, často i na jiných kontinentech, než odkud pocházejí. Patří do čeledi tykvovitých – jsou tedy příbuzné melounům, dýním nebo okurkám.

Kiwano (latinsky Cucumis metuliferus) vidíte na obrázku vlevo. Plody na první pohled zaujmou oranžovou barvou a mohutnými ostny. Pod slupkou je vodnatá zelená dužnina s chutí podobnou okurkám. Kiwano je původem z Afriky.

Rod lufa (Luffa) zahrnuje několik druhů; pěstují se hlavně dva. Jejich nezralé plody se používají jako zelenina. Vyschlé zralé plody slouží jiným účelům. Mají uvnitř hustou síť hrubých vláken (fotografie vpravo nahoře) a vyrábějí se z nich masážní nebo mycí houby. Pravlastí obou zemědělsky důležitých druhů lufy byla zřejmě Indie.

Čajot (Sechium edule) je rostlinný protějšek univerzálního ptakopyska. Toto zvíře „objevil“ Jára Cimrman a vyznačuje se tím, že skoro všechny jeho části lze nějak zužitkovat. Čajot je stejný případ. Jedlé jsou plody (snímek vpravo dole), semena, kořenové hlízy, výhonky i mladé listy. Nejčastěji se jí dužnatá část plodu, která konzistencí a chutí připomíná kedlubnu. Plodina pochází z jižního Mexika a Střední Ameriky.
 
 

 

 

 


Seriálem Fascinující rostliny chceme oslavit Den fascinace rostlinami a zároveň připomenout 50 let od založení Ústavu experimentální botaniky.

Logo Dne fascinace rostlinami 201250 let od založení Ústavu experimentální botaniky