Fialové brambory

Brambory zná snad každý. Tato plodina z čeledi lilkovitých pochází z podhorských oblastí And rozkládajících se na území dnešního Peru. Vzhledem k tomu, že se v místních horách nedařilo kukuřici, bylo v dávných dobách pro místní obyvatele pěstování brambor životně důležité. Kromě konzumace hlíz sloužily brambory k přípravě alkoholického nápoje chacha, který vzdáleně připomíná pivo.

Do Evropy se brambory dostaly v 16. století, avšak zprvu byly Evropany přijímány se značnou nedůvěrou. U nás se brambory pěstují od konce 18. století, kdy k nám přišly z Braniborska. Na obrázku jsou brambory odrůdy Valfi, jejichž dužnina je fialově zbarvena přítomnými antokyany. Tato fialová barviva patří mezi flavonoidy a jsou přírodními antioxidanty. Chuťově se fialové brambory neliší od žlutomasých odrůd a dají se z nich tak připravit obvyklá jídla. Jen je třeba pamatovat na to, že se jedná o varný typ BC, který se při delším vaření vcelku snadno rozváří.