Pikantní genový příběh

sladká a pálivá paprikaMutant pro březen 2011

Divoké druhy, ze kterých vznikly dnes pěstované papriky, jsou pálivé. Obsahují totiž látku zvanou kapsaicin.

Pozoruhodné je, že kapsaicin je pálivý pro savce, ale ne pro ptáky. Ptáci tedy plody paprik klidně žerou a semena pak šíří po okolí ve svém trusu. Průchod trávicím ústrojím savců by ovšem semena nepřežila. Proto papriky „vynalezly“ mazaný způsob, jak znechutit svoje plody právě jen jim.

Výjimka mezi savci jsou lidé: ze záhadných důvodů milují jídla, která jsou ostrá jak břitva. Někteří lidé se ale bez feferonek, čili a tabaska klidně obejdou. Pro ně vznikly různé odrůdy sladkých paprik. Ty mají mutace v klíčovém genu pro výrobu pálivého kapsaicinu. Zmutovaný gen je v tomhle případě „vyřazený z provozu“, takže se kapsaicin netvoří.

Jak vidíte, jediná mutace dokáže předělat ostré koření na neškodnou zeleninu. A každý si pak může vybrat, na co má zrovna chuť.