Překvapení ze zahrady

plody kdoulovce japonskéhoRostlina pro prosinec 2011

Karotenoidy jsou barviva, která najdete například v rajčatech, paprikách nebo mrkvi. Náš výzkum teď ukázal, že pozoruhodně mnoho jich je v plodech jednoho okrasného keře.

Bez karotenoidů se neobejde žádná rostlina. Tato žlutá, oranžová, případně červená barviva jsou totiž důležitá pro fotosyntézu. V listech pomáhají zachycovat světlo a chrání před škodlivými účinky silného slunečního záření i dalších stresových faktorů. Kromě listů se ale vyskytují také v jiných částech rostlin – často třeba v plodech.

Karotenoidy mají zároveň význam pro lidské zdraví. To je případ hlavně beta-karotenu. Naše tělo ho získává z některých rostlinných potravin. Vyrábí z něj vitamín A, který je nepostradatelný pro správné fungování zraku.

Rostlinná barviva studuje v našem ústavu tým doktorky Wilhelmové. Jeho člen, doktor Daniel Haisel, nedávno zjišťoval obsah karotenoidů v plodech kdoulovce japonského (na snímku).

Tento keř se u nás pěstuje jako okrasná dřevina. Plody připomínají malá jablka, hezky voní, ale i po dozrání jsou dost tvrdé a kyselé. Přesto se v severní Evropě zkoumají možnosti jejich potravinářského využití, například do džusů a marmelád.

Doktor Haisel měřil množství karotenoidů v sedmi odrůdách kdoulovce. Zjistil, že některé odrůdy mají karotenoidů překvapivě hodně – víc než řada běžných druhů ovoce. Předčily grepy i pomeranče a vyrovnaly se papáje nebo meruňkám.

Pomohou tyto výsledky dostat výrobky z kdoulovce do našeho jídelníčku? Uvidíme v budoucnu.
 

Text Daniel Haisel a Jan Kolář

Foto Jan Kolář